Naar jaarlijkse gewoonte doen de optometristen van Vingerhoets-Optics in Mechelen en Vilvoorde weer mee aan de “Week van het zien”. Dit jaar is het de 10de editie en deze gaat door van 04 tot en met 11 oktober.

Van 04 tot en met 11 oktober krijgt u een gratis zichtcontrole test. Geïnteresseerden zullen, na het afnemen van een ogentest, vrijblijvend een advies en raadgevingen krijgen om hun zicht in optimale conditie te verkrijgen en te behouden. De “Week van het Zien” kadert in een initiatief van de W.C.O., World Council of Optometry, in samenwerking met O.M.S., wereldgezondheidsorganisatie.

Volgens de W.G.O., Wereldgezondheidsorganisatie, zouden 153 miljoen personen een visuele deficiëntie hebben, te wijten aan een refractiefout die niet werd gecorrigeerd (gegevens 2002). Dit aantal stijgt van jaar tot jaar, door de bevolkingstoename, met als grote factor de veroudering van de bevolking. Indien uw zicht niet optimaal functioneert, zal dit uw prestaties in uw dagdagelijks en in uw professioneel leven beïnvloeden.

Deze “Week van het Zien” staat voor een nationale sensibilisatiecampagne over het belang van goed zien.

Uit de analyse van de ingezamelde gegevens tijdens de voorgaande edities van de campagne van de “Week van het Zien” blijkt dat de Belgische bevolking de ogen niet tijdig laat controleren. Nochtans is het zicht de belangrijkste bron van informatievergaring. Het stijgend gebruik van beeldschermen (gemiddeld 5 u per dag), het steeds drukkere rijverkeer, onze vrijetijdsbesteding, vergen steeds meer van onze ogen. Het is dan ook meer dan noodzakelijk de ogen regelmatig te laten controleren om er zich van te verzekeren dat ze in optimale conditie verkeren.

  • 12% van de geteste personen zou een bril en/of contactlenzen kunnen gebruiken, terwijl ze die nog niet hadden
  • Slechts aan 20% van de geteste personen werd niet geadviseerd een bijkomende testing te laten uitvoeren of de sterkte van de bril of contactlenzen aan te passen
  • 50% van de bevolking heeft de afgelopen jaar de ogen niet laten controleren en 14% onder hen onderging zelfs nooit een controle.

Week van het zien