Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hoe een juiste bril kiezen?

Je montuur moet bij jou passen, want het maakt deel uit van je visuele identiteit. Maar die bril die mooi staat bij een vriend(in) of collega kan bij jou mogelijk een heel ander effect hebben. Dit hangt af van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de vorm van je gezicht. Bij ons is iedereen getraind om de juiste monturen aan te geven om je zo te helpen tot een keuze waarbij het montuur jou staat en je jezelf er ook graag mee ziet.

Heel belangrijk bij de keuze van het montuur is ook rekening te houden met uw correctie. De glazen kunnen soms de look van een montuur volledig verpesten doordat er geen rekening gehouden is met de vorm van de glazen dat mogelijk niet goed werkt in combinatie met uw correctie. Hier hechten wij zeer veel belang aan en passen onze zoektocht aan zodat montuur ideaal is voor uw gezicht in combinatie mét uw correctie.

Wij staan je graag bij met goede raad, hulp en advies. Ga hierbij niet te snel over uw keuze. Wij maken graag voldoende tijd vrij, zodat wij elke klant grondig en persoonlijk advies ‘op maat’ kunnen geven.

Waarom kiezen voor een vakopticien?

Je hebt maar twee ogen. Zorg er dus goed voor. En hoewel het soms moeilijk is om te weerstaan aan de lokroep van budgetbrillen die je online én offline worden aangeboden, blijft een vakopticien de veiligste, beste en meest betrouwbare keuze.

1. Je bril moet bij jouw stijl passen.
Je montuur moet bij jou passen, want het maakt deel uit van je visuele identiteit. Online kan je jouw bril niet ‘in de praktijk’ uitproberen, en heb je ook geen advies van een vakopticien met kennis van zaken. En wat als je online bestelde bril niet goed zit? Wie zal hem dan afstellen of exact aanpassen aan uw gezichtsvorm?

2. Wij nemen graag tijd voor jou.
De keuze in monturen, maar ook in brillenglazen is vandaag de dag gigantisch. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij staan je graag bij met goede raad, hulp en advies. Ga hierbij niet te snel over uw keuze. Wij maken graag voldoende tijd vrij, zodat wij elke klant grondig en persoonlijk advies ‘op maat’ kunnen geven.

3. Passie voor jouw ogen.
Omdat het onze eigen zaak is, zijn we ‘gepassioneerd’ door ons vak. Daardoor blijft ons team stabiel en kunnen we een langetermijnrelatie opbouwen met onze klanten. Ook na een tijdje kan je dus opnieuw bij dezelfde  gediplomeerde opticien terecht voor de nazorg van je bril.

4. Kwaliteit en een uitgebreide keuze.
Goedkoop is niet altijd een betere koop. Wij werken uitsluitend met kwaliteitsproducten met een lange levensduur, duurzame materialen en een gedetailleerde afwerking. Bovendien bieden we een zéér uitgebreid gamma aan, zowel in monturen als glazen en coatings.

5. Bij ons ‘zie’ je wat je koopt.
Niet alleen beschikken wij over een uitgebreide collectie monturen, je kan erop vertrouwen dat het om recente modellen gaat. Bovendien kunt u uw favoriete montuur bij ons passen en aanvoelen vooraleer je jouw bril voor een lange periode dagelijks draagt.

6. Meten is weten.
Verkopen is één ding. De juiste analyse en oplossing kunnen bieden iets anders. Meten is weten, zeker als het over brillenglazen gaat. Daarom is het zo belangrijk dat je eerst de nodige oogmetingen ondergaat. In onze optiekzaak beschikken we dan ook over de nieuwste apparatuur om deze metingen zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren.

7. Wij hechten belang aan nazorg.
Past je bril niet zoals je verwacht had? Of vragen die multifocale glazen toch meer inspanning om te wennen dan gedacht? Dan komt u gewoon nog een keer langs bij ons. Want bij ons ben je welkom tot je helemaal tevreden bent.

Meer info

 

Hoe een bril kuisen?

We krijgen vaak de vraag hoe je nu het best een bril kan onderhouden. Hieronder enkele tips om de levensduur van uw bril te verhogen:

 • Maak uw bril regelmatig schoon, zowel de glazen als het montuur. Huidzuren en transpiratie kunnen op lange duur het montuur aantasten.
 • Gebruik voor het schoonmaken lauw tot handwarm water en eventueel een beetje handzeep.
 • Uiteraard is onze brilspray hiervoor tevens geschikt.
 • Droog uw bril af met een zachte schone doek, bijvoorbeeld een katoenen zakdoek of handdoek.
 • Wij raden u af om keukenrol te gebruiken. Deze kunnen krassen veroorzaken.
Kan een goedkoop leesbrilletje uit de supermarkt me ook bieden wat ik nodig heb?

Dat hangt ervan af of je enkel een leesbril nodig hebt of een bril voor andere kijkafstanden. Het is ook afhankelijk van hoe je de leesbril gebruikt: voor kortstondig gebruik of voor regelmatig gebruik. Ingeval het enkel een leesbrilletje voor kortstondig gebruik betreft, is het een optie, maar of ze je het comfort bieden waar je naar verlangt, dat is een andere vraag.

De kans is groot dat de sterkte niet overeenstemt met wat je ogen nodig hebben. Bovendien zijn deze brilletjes ‘standaard’ voorgemonteerd. Beide glazen hebben steeds dezelfde sterkte en pupilafstand. De meeste mensen hebben echter twee verschillende ogen waardoor het centreerpunt voor beide ogen verschilt en je je ogen onbewust forceert. Je kunt daardoor klachten krijgen zoals hoofdpijn of vermoeide ogen. Een aanrader voor langdurig gebruik is dit dus niet. Beter kun je even binnenspringen voor een oogtest en een leesbril op maat die beantwoordt aan jouw behoeften.

Krijg ik een tussenkomst voor mijn bril of contactlenzen van mijn mutualiteit?

Ja, wij zijn geconventioneerde optometristen.  Het bedrag van de terugbetaling verschilt van mutualiteit tot mutualiteit:

 

OZ

Het OZ voorziet een tussenkomst van:

 • Tot en met 18 jaar kunnen een tussenkomst krijgen tot € 50 per persoon per kalenderjaar.
 • Vanaf 19 jaar bedraagt de tussenkomst € 30 per persoon per kalenderjaar.
 • Geen voorschrift van de oogarts nodig.

Partena

Partena voorziet een tussenkomst van:

 • 50 euro voor brilglazen, zonder leeftijdsbeperking.
 • Geen voorschrift van de oogarts vereist.

De Voorzorg

De Voorzorg voorziet een tussenkomst van:

 • Jaarlijks €25 zonder voorschrift van de oogarts, ongeacht de leeftijd voor lenzen of bril
 • Wij aanvaarden de bonnen van De Voorzorg voor een bril of contactlenzen.

Christelijke Mutualiteit

De Christelijke Mutualiteit voorziet een tussenkomst van:

 • max. €50 voor iedereen tem 18 jaar
 • max. €40 voor iedereen ouder dan 18 jaar
 • deze tussenkomst kan jaarlijks bekomen worden bij aankoop van brillen of contactlenzen. Een voorschrift van de oogarts is niet nodig.

Vlaams Neutraal Ziekenfonds

Het Vlaams Neutraal Ziekenfonds voorziet een tussenkomst van:

 • Jaarlijks €50 zonder voorschrift van de oogarts, ongeacht de leeftijd bij aankoop contactlenzen of bril.
 • Om de vier jaar een extra terugbetaling van €50 wanneer u een voorschrift van de oogarts heeft, ongeacht de leeftijd bij aankoop van brillen of contactlenzen.

Socialistische mutualiteit

De Socialistische mutualiteit Brabant voorziet een tussenkomst van:

 • 60 euro bij de aankoop van een bril (montuur en glazen) of contactlenzen
 • Geen voorschrift oogarts vereist
 • Deze tussenkomst wordt slechts één keer per leeftijdscategorie (0-10, 11-20, 21-30, 31-40, 41-50, 51-60, 61-70, 71-80, 81-90, 91-100, 101-110 jaar) toegekend.

Liberale Mutualiteit

De Liberale Mutualiteit voorziet een tussenkomst van:

 • Ieder kalenderjaar een tussenkomst van 50 euro voor de aankoop van een brilmontuur, brilglazen en/of contactlenzen.
 • Voorschrift van de oogarts vereist.

RIZIV

De wettelijke tussenkomst is onafhankelijk van de terugbetaling van de mutualiteiten. Deze is altijd gelijk.

Het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) voorziet tussenkomsten voor kinderen onder de 18, voor iedereen ouder dan 18 jaar met afwijking van minstens +/- 8,25 en voor iedereen ouder dan 65 jaar met een progressieve bril en een afwijking van minstens +/- 4,25. Om gebruik te maken van deze terugbetaling, moet je altijd een voorschrift van de oogarts (maximum 6 maanden oud) kunnen voorleggen.

Wanneer heb ik recht op een tussenkomst van het RIZIV?

De wettelijke tussenkomst is onafhankelijk van de terugbetaling van de mutualiteiten.

Het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) voorziet tussenkomsten voor kinderen onder de 18, voor iedereen ouder dan 18 jaar met afwijking van minstens +/- 8,25 en voor iedereen ouder dan 65 jaar met een progressieve bril en een afwijking van minstens +/- 4,25. Om gebruik te maken van deze terugbetaling, moet je altijd een voorschrift van de oogarts (maximum 6 maanden oud) kunnen voorleggen.

Hoe donkerder de glazen van een zonnebril, hoe beter. Klopt dat?

Vergis je niet! De kleur van je brillenglazen bepaalt niet hoe goed of hoe slecht je bril beschermt tegen schadelijk ultraviolet licht. Er bestaan kleurloze glazen die alle UV-stralen tegenhouden en donkere glazen zonder beschermende UV-filter. Die laatste zorgen ervoor dat je je ogen buiten niet langer moet dichtknijpen tegen de zon. Maar bescherming tegen onzichtbaar ultraviolet licht bieden ze niet. En dat is ronduit gevaarlijk. Je pupillen verwijden immers achter donker brillenglas. Daardoor kunnen meer schadelijke stralen je oog binnendringen. Je draagt dus beter die zonnebril niet!

Welke rol speelt de kleur van het brillenglas dan wel? Hoe donkerder, hoe meer het glas het licht zal dimmen en hoe kleiner dus de kans op verblinding. Het heeft ook een invloed op hoe scherp je contrasten ziet.

Hoe kies je nu een zonnebril die aan al jouw wensen voldoet? Als vakopticien vertellen we je er graag alles over zodat uw ogen de bescherming krijgen die ze nodig hebben.

Kom langs in onze optiekzaak en laat je deskundig adviseren!
Bovendien geniet je van extra-zonnige voorwaarden op ons assortiment HOYA en Zeiss kwaliteitsglazen!

Meer info

Wat zijn gepolariseerde glazen?

Zonlicht kan via water, sneeuw of een nat wegdek worden weerkaatst en onaangename, verblindende schitteringen veroorzaken. Dit kan tot visueel ongemak en overbelasting van de ogen leiden en tijdens het autorijden of het beoefenen van extreme sporten zelfs tot gevaar. Gepolariseerde brillenglazen nemen moeiteloos schittering weg en verbeteren het contrast, zodat u een helder, ontspannen zicht heeft.

Kenmerken

Gepolariseerde brillenglazen bieden meer dan de bescherming die u van een traditionele zonnebril gewend bent. Ze filteren de lichtgolven die schittering veroorzaken weg en laten alleen het licht door dat uw ogen zonder moeite kunnen verwerken.

Voordelen

De gepolariseerde brillenglazen zijn ontworpen met het oog op activiteiten buiten. Ze zijn uitermate geschikt voor weggebruikers, vooral op zonnige dagen of tijdens het rijden op een nat wegdek. Daarnaast zijn ze populair bij wandelaars, golfers, liefhebbers van winter- en watersport, en mensen die gevoelig zijn voor licht. Polarisatie biedt:

 • verbeterd visueel comfort;
 • minder oogvermoeidheid;
 • rijker contrast en visuele helderheid;

Meer info over gepolariseerde glazen

Mijn bril is wit uitgeslagen, kan ik hier iets aan doen?

Je kent het wel, bij sommige is dit al na enkele maanden, bij anderen pas na een aantal jaren. Door transpiratie kan een acetaat montuur een beetje wit aanslagen. Dit is niet mooi en je hebt het gevoel dat de bril al aan het verslijten is. Maar dit is absoluut niet!

We kunnen je bril uiteen halen en dan helemaal mooi polieren in onze optiekzaak.

Volg de link hieronder om een mooi voorbeeld van voor en na te bekijken!

Wat is het belang van een ontspiegelingslaag of coating?

Kies een goede coating voor je nieuwe bril, want zo vermijd je hinderlijke reflecties. Je glazen zijn water- en vuilafstotend, ze zijn makkelijk reinigbaar en extra beschermd tegen krassen. Kortom, je dagelijks kijkcomfort gaat erop vooruit. Net zoals er multifocale brillenglasontwerpen in verschillende varianten bestaan, zijn er ook soorten coatings beschikbaar, elk met hun eigen niveau en resultaten. Belangrijk is bij de aankoop te denken op voldoende lange termijn. Vermits jouw glazen jaren moeten meegaan en het om jouw dagelijks kijk- en onderhoudscomfort draait, is er een bekende oneliner: goedkoop is niet altijd beter koop.

Kunnen vermoeide ogen, hoofdpijn en slapeloosheid veroorzaakt worden door overmatig gebruik van digitale schermen?

Zeker! Smartphones, tablets, computers en televisies zijn inmiddels een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. Langdurig gebruik van deze apparatuur heeft echter ook een negatieve kant. Onderzoek* heeft aangetoond dat 83% van de brildragers tijdens of na het gebruik van digitale apparaten een bepaalde vorm van stress voor de ogen ervaart. Dit is met inbegrip van overbelasting en vermoeidheid van de ogen en zelfs slapeloosheid.

Blauw licht als boosdoener
We kunnen ons vandaag maar moeilijk een wereld voorstellen zonder onze laptops, smartphones, tablets, gps-toestellen en flatscreens. We gebruiken ze van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat om te werken, te studeren en te ontspannen. Al deze toestellen hebben één ding gemeen: hun schermen verspreiden blauw licht. Blauw licht is een natuurlijk verschijnsel. Het is ook aanwezig in daglicht en remt de aanmaak van melatonine af, een hormoon dat ervoor zorgt dat we slaperig worden als het donker wordt. Blauw licht helpt ons dus om wakker te blijven. Maar een te grote blootstelling kan dus een negatief effect hebben.

Wie veelvuldig gebruikmaakt van digitale toestellen kan worden geconfronteerd met diverse klachten zoals:
rode en geïrriteerde ogenoverbelaste en vermoeide ogen, hoofdpijn of zelfs slapeloosheid.

Bescherm jouw ogen via brillenglazen met een anti-blauw licht coating
HOYA BlueControl en Zeiss BlueProtect zijn een brillenglazencoatingen die het blauwe licht van digitale schermen filteren, schittering wegnemen en het contrast vergroten. Door de doeltreffende bescherming tegen overtollig blauw licht blijven uw ogen in betere conditie en profiteert u van een comfortabeler en meer ontspannen zicht. Bluecontrol is de optimale oplossing voor mensen die langdurig achter digitale schermen zitten.

Voordelen

 • bescherming tegen blauw licht, ter voorkoming van overbelasting en vermoeidheid van de ogen
 • reductie van schittering, zodat het zicht comfortabeler en meer ontspannen wordt
 • contrastvergroting, waardoor de helderheid en kleurwaarneming worden verbeterd.

* Millward Brown: Consumer atitude towards anti-reflective coatings. Onderzoek uitgevoerd bij 1.204 brildragers in 6 verschilllende europese landen, november 2012.

Is betalen via jullie webshop veilig?

Wij hechten enorm veel belang aan uw veiligheid en privacy. We zorgen voor de bescherming van uw gegevens. Omwille van deze reden is onze website en webshop beveiligd met een SSL certificaat. U kan dit zien in de opbouw van de URL bovenaan. Er staat namelijk https en niet http. U betaalt dus niet alleen veilig, maar u surft ook veilig!

Betalingen gebeuren via de betalingsprovider Mollie. Zij voldoen aan alle richtlijnen voor de veiligheid van internetbetalingen, opgesteld door de Europese Bankautoriteit.

Welke leveringsmethoden kan ik kiezen?

Er zijn twee leveringsmogelijkheden: Ofwel kiest u ervoor om na bestelling uw artikelen af te halen in een van onze winkels. U krijgt de keuze voor levering in onze winkel in Vilvoorde of Mechelen. Uw gekochte artikelen zullen klaarliggen in de winkel van uw keuze van zodra u van ons een mail ontvangt.

U kan er ook voor kiezen om uw bestelling te laten leveren. Eens wij uw betaling hebben ontvangen, overhandigen wij uw bestelling aan de koerier. U krijgt regelmatig updates over de status van uw pakket.

Hoe stuur ik een artikel retour?

Niet tevreden van uw product? Binnen de 14 kalenderdagen kan u het artikel retourneren via onze winkel in Mechelen of Vilvoorde of online de retour aan te vragen door te e-mailen naar web@vingerhoets-optics.be.

 

Zijn alle producten in de webshop ook verkrijgbaar in de winkel?

De producten die we online aanbieden, hebben we meestal ook op voorraad in onze winkel in Mechelen of Vilvoorde. Uiteraard is dit steeds onder voorbehoud. Afhankelijk van het aantal bestellingen online en aankopen in de winkel, kan de voorraadstatus in de winkel verschillen.

Omdat onze webshop nog volop in opstartfase is, zijn niet alle producten in de winkel verkrijgbaar via de webshop. Heeft u uw product online niet gevonden, maar wenst u toch te weten of we het in voorraad hebben in een van onze winkels? Contacteer ons dan.

Titel