Wat is astigmatisme?

U hebt zowel moeite om dichtbij als in de verte te zien, u hebt een troebel, vervormd zicht, en u kunt geen contrasten onderscheiden tussen verticale, horizontale en schuine lijnen.

Fysiek gezien is de ronding van uw cornea vervormd. Ze heeft een lichtjes ovale vorm in plaats van een ronde. Het beeld wordt immers achter de retina gevormd, waardoor de hersenen een wazig beeld ontvangen.

Astigmatisme kenmerkt zich door een onscherp zicht, zowel van ver als van nabij. Het wordt aangeduid door een torische waarde en een asrichting. Dat betekent dat we een bijkomende correctie toevoegen in een precieze hoek van het correctieglas.

Astigmatisme kan samen met andere afwijkingen van het zicht, zoals myopie, hypermetropie of presbyopie, voorkomen. Hoe dichter het cijfer bij nul ligt, hoe beter het zicht van het oog is.

Hoe kan astigmatisme gecorrigeerd worden?

Astigmatisme wordt gecorrigeerd met een torisch glas, waarvan de krommingsstralen die van de cornea compenseren. De dikte aan de rand van een torisch glas is niet overal gelijk, omdat we een correctie aanbrengen op een precieze as van het glas. Het verschil in dikte zal groter zijn naarmate het astigmatisme erger is.