Wat is presbyopie?

U bent rond de 40 jaar, en u hebt steeds meer moeite om uw krant te lezen, uw armen lijken te kort, en u hebt meer licht nodig om alle details goed te kunnen zien. Dat betekent dat u verziend wordt!

Fysiek gezien verliest uw ooglens haar elasticiteit. Uw oog past zich immers niet snel genoeg meer aan om het brandpunt van het beeld op een natuurlijke manier weer op de retina te leggen.

presbyopie1

Presbyopie kenmerkt zich door een onscherp zicht van nabij. De additie komt overeen met de waarde van de presbyopie. Presbyopie kan samen met andere afwijkingen van het zicht, zoals myopie, hypermetropie of astigmatisme, voorkomen. De additie kan een waarde hebben van 0,75 tot 3,50.

Wanneer wordt men verziend door leeftijd?

Dit fenomeen doet zich rond ons 40e levensjaar voor. De ooglens wordt moe, wat haar natuurlijke evolutie is. Vanaf dat moment hebben we meer moeite om dichtbij te zien op een normale werkafstand. Deze afwijking evolueert lichtjes, en zal zich rond ons 60e levensjaar stabiliseren.

Hoe kan presbyopie gecorrigeerd worden?

Presbyopie wordt gecorrigeerd met behulp van progressieve glazen. Dit zijn glazen waarmee u zowel dichtbij als in de verte kunt zien. We voegen onderaan het glas een bijkomende correctie toe aan de correctie van het vertezicht om ervoor te zorgen dat de drager beter dichtbij kan zien.

presbyopie2