Te diep in het glaasje gekeken? Dan is de kans reëel dat je ‘dubbel’ ziet? Maar is daar eigenlijk een wetenschappelijke verklaring voor? Wij geven je even mee waar deze uitdrukking vandaan komt en wat de invloed is van alcohol op je ogen.

Je ziet altijd dubbel

We gaan je een geheimpje verklappen: je ziet altijd dubbel. Het verschil is dat je hersenen in nuchtere toestand in staat zijn twee beelden tot één geheel te combineren. Heb je een glas teveel op, dan functioneren je hersenen en oogspieren minder goed. Daardoor schieten je ogen alle kanten op, waardoor je hersenen het nog moeilijker krijgen om één scherp beeld te vormen. De verklaring voor het feit dat je ‘dubbel’ ziet.

De wetenschappelijke naam voor dit dubbelzien is diplopie en er zijn meerdere oorzaken voor dan enkel het drinken van alcohol. Nu is dubbelzien niet het enige effect van alcohol op je ogen. Doordat je oogspieren verslappen, heb je ook een minder breed gezichtsveld. Je pupillen reageren ook een stuk trager, waardoor je zicht troebeler wordt.

Je hersenen kunnen niet meer rekenen

Met een glaasje teveel gaat ook je dieptezicht achteruit. Nu is het wel zo dat we ook in nuchtere toestand eigenlijk geen diepte kunnen zien. Het zijn je hersenen die dit razendsnel berekenen, maar bij overmatig alcoholgebruik schromelijk falen.

Wil je het risico uitsluiten dat je bovenstaande symptomen geen hinder ondervindt, dan is er maar één oplossing: je alcoholverbruik binnen de perken houden.

 

Bron: http://www.seemagazine.be/oogfun/waarom-zie-dubbel-wanneer-gedronken-hebt/