Een uitspraak die geregeld voorbij komt, en ook nog heel erg waar is; je hebt maar één paar ogen, wees er zuinig op! Vooral kinderogen zijn kwetsbaar en ze moeten nog een heel leven mee. 

Vier tips die ouders kunnen helpen om kinderoogjes gezond te houden:

  1. Beperk schermgebruik. Veel tijd achter schermen doorbrengen, vergroot de kans op myopie. Bij beeldschermgebruik kijken kinderen veel dichtbij en weinig ver af. Om minder te hoeven accommoderen, groeit de oogbol langer. Hoge myopie (sterke bijziendheid, minimaal -6) verhoogt de kans op een oogziekte op later leeftijd. Eén op de drie kinderen met een sterke minbril wordt later ernstig slechtziend door een oogziekte (Bron: Oogfonds).
  2. Veel buitenspelen! Om dezelfde reden als hierboven is genoemd, bij buitenspelen kijkt een kind afwisselend ver weg en dichtbij waardoor het oog blijft accommoderen.
  3. De Harmon afstand respecteren. De afstand tot je blad waarop je bijvoorbeeld aan het schrijven of lezen bent moet minstens de afstand tussen je knokkels en elleboog zijn! Voldoende afstand houden van je blad is dus de boodschap! Zo verminder je de accommodatie die nodig is en gaan je ogen minder achteruit gaan.
  4. Bescherming tegen UV stralen. Kinderogen zijn bijzonder gevoelig voor UV-straling doordat ze minder pigment bevatten dan ogen van volwassenen. Teveel zonlicht kan zelfs leiden tot permanente schade aan kinderogen! Bescherm kinderogen daarom met een goede zonnebril en/of een hoed met brede rand.

Kijk zeker eens langs om ons assortiment leuke kinderbrillen en zonnebrillen te bekijken! Meer over brillen voor kids