Zoals bij de meeste zoogdieren, vogels, reptielen en vissen, bestaat het menselijk oog uit een oogbol, gevormd uit 3 vliezen: de sclera (het oogwit), de uvea (het druifvlies) en de retina (het netvlies).

het menselijk oog1

Het voorste deel

de cornea (het hoornvlies), het voorste deel van de oogbol, is een doorzichtige lens, die als functie heeft het licht op te vangen en te bundelen op de ooglens.

het waterig vocht, dat zich vooraan tussen de achterkant van het hoornvlies en achteraan tussen de voorkant van de ooglens bevindt.

de uvea (het druifvlies), dat bestaat uit de iris, de pupil, die zich in het midden van de iris bevindt (en die het mogelijk maakt om de binnenkomende lichtsterkte aan te passen), de choroidea (het vaatvlies) en het ciliair lichaam (corpus ciliare).

de ooglens, een natuurlijke lens die voor de accommodatie (‘aanpassing’ aan het voorwerp dat weergegeven moet worden) zorgt, is verbonden met de ciliaire lichamen door middel van de zonula.

Het achterste deel

de retina (het netvlies), een vlies dat lichtgevoelige zenuwcellen bevat, die kegeltjes of staafjes genoemd worden en die zorgen voor de omzetting van de elektromagnetische golf in elektrische impulsen, voor de verwerking van de beelden door het zenuwstelsel.

de choroidea (het vaatvlies), het vlies dat de retina voedt. Het is een echte ‘vaatspons’, die de binnenkant van het oog bekleedt.

de sclera.

het glasachtig lichaam.

De adnexa (aanhangsels) van het oog

De oogholte, een holte in het bot dat bedekt is met een fibro-elastisch vlies (de periorbita). Ze heeft als functie het oog te beschermen.

De extraoculaire spieren. Bij de mens zijn dit er 7. Ze omvatten de hefspier van het ooglid en 6 oculomotorische spieren. De oculomotorische spieren zijn verantwoordelijk voor de bewegingen van het oog.

Het ooglid, een vlies dat een grotere of kleinere bescherming tegen de elektromagnetische straling, de verversing van de traanfilm en de reiniging van de cornea mogelijk maakt. Het zorgt dankzij een reflexknippering ook voor de bescherming van de cornea.

De traanklier: deze bevindt zich boven en buiten het oog en scheidt 40 % van onze tranen af.