‘s Nachts lenzen dragen en dan de hele dag scherp zien zonder bril of lenzen

Steeds meer mensen kiezen voor Nachtlenzen want zonder bril of lenzen de hele dag scherp zien, is het meest comfortabel. Dankzij de nieuwste technieken en apparatuur kan jij ‘s nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen.

Je hoeft er niet aan te wennen, want je slaapt tijdens het dragen van de lenzen. Terwijl je slaapt, corrigeren de lenzen – zonder dat je er iets van merkt – je ogen. Het Nachtlensmateriaal laat extreem veel zuurstof door en heeft daardoor de minste invloed op je oog. Nachtlenzen zijn volkomen veilig, je kunt ze de hele nacht dragen. Het grote voordeel ook van alleen ‘s nachts lenzen dragen, is dat de ogen overdag volledige rust krijgen. Het is een fantastische uitvinding voor bijna alle mensen die een bril of lenzen moeten dragen.

Nachtlenzen zijn dé oplossing:

 • Als je overdag geen bril of lenzen wilt dragen
 • Als je last hebt van droge of gevoelige ogen
 • Als je als tiener een steeds sterkere negatieve sterkte nodig hebt. Nachtlenzen remmen de myopietoename af!
 • Als je al lenzen draagt, maar last hebt van droge, geïrriteerde of vermoeide ogen
 • Als je vaak last hebt van vuil of stofjes achter je lenzen
 • Als je last hebt van hooikoorts
 • Als je veel lees of computert, of in een ruimte met airco werkt
 • Als je vrijuit wilt sporten
 • Als je een alternatief zoekt voor een laserbehandeling

In de pers:

Lenzen alleen ’s nachts dragen: ja, dat heeft zin!

De Standaard, bron

De lenzen zijn veilig, concludeerden oogdeskundigen

University of California, Berkeley, bron

„Nachtlenzen corrigeren je ogen terwijl je slaapt.” Het klinkt een beetje alsof je een proefwerk leert door het leerboek onder je hoofdkussen te leggen.

NRC, bron

Wat zijn Nachtlenzen?

Nachtlenzen zijn een prima alternatief voor een laserbehandeling

Veel mensen vinden een laserbehandeling eng. Bovendien is zo’n ingreep niet geheel zonder risico’s. Het principe van de Nachtlens is veel eenvoudiger en veiliger. Want mocht je om de een of andere reden je Nachtlenzen niet meer willen dragen, dan kun je altijd terug naar je lenzen of bril. Je ogen gaan dan vanzelf weer naar de oorspronkelijke situatie terug.

Hoe werkt zo’n Nachtlens nu precies?

Een Nachtlens heeft geen direct contact met het hoornvlies, maar drijft op de traanfilm. Door de speciale vorm van de lens zorgt de traanfilm dat de voorkant van het hoornvlies ietsje platter wordt. Daardoor kun je dan één of twee dagen scherp zien. Het grote voordeel van alleen ‘s nachts lenzen dragen is dat je ogen overdag volledige rust krijgen. Als je ‘s morgensvroeg wakker wordt, doe je je Nachtlenzen gewoon uit en ga je aan de slag, zonder lenzen of bril. En dat geeft je een fantastisch vrij gevoel.

Werking van Nachtlenzen

Waar kan ik Nachtlenzen kopen?

Onze contactlensspecialisten in de zaak te Mechelen hebben een speciale opleiding gevolgd om Nachtlenzen aan te mogen meten. Stap er vrijblijvend eens binnen! We vertellen u graag meer over dé comfortabelste manier van lenzen dragen.

 

Hoe worden Nachtlenzen aangemeten?

Voordat je Nachtlenzen kan gaan dragen, beoordelen we of jouw ogen geschikt zijn voor Nachtlenzen. Helaas zijn Nachtlenzen niet voor iedereen de oplossing. Nachtlenzen corrigeren bijvoorbeeld alleen min-sterktes tot een sterkte van -5.50.

Voor het aanmeten van Nachtlenzen maken we eerst met behulp van een topograaf een plaatje van je ogen. Dit toestel meet tot wel 1000 punten op je oog om zo een volledige topografische map te krijgen met alle krommingen op je oog.

Dit is belangrijk om de vorm van je ogen nauwkeurig te bepalen. Verder zullen we ook nog eens je sterkte opmeten. Met deze gegevens worden Nachtlenzen gemaakt die precies op maat gemaakt zijn voor jouw ogen en de correctie die jij nodig hebt.

Een paar dagen na het aanmeten van de lenzen zijn de lenzen klaar en kan je deze ophalen. Als je nog nooit lenzen gedragen hebt, zullen we ook met je doornemen hoe je de lenzen inzet, uithaalt en schoonmaakt.

Uitgebreide controles

Omdat Nachtlenzen een andere werking hebben dan ‘gewone’ contactlenzen is het in de beginfase belangrijk om regelmatig op controle te komen. Alleen dan kan de beste werking van je Nachtlenzen gegarandeerd worden.

1e controle

De eerste controle is na 1 nacht Nachtlenzen dragen. Er wordt dan gekeken of de lenzen ‘s nachts goed gezeten hebben en of de correctie van je ogen op de juiste manier lijkt te gaan. Als je vragen hebt, kun je deze natuurlijk tijdens dit bezoek stellen.

2e controle

Na een week is de tweede controle. We kijken dan in hoeverre je sterkte al gecorrigeerd is en of dit naar verwachting gaat.

3e controle

Na drie weken is de volgende controle. We nemen weer een nieuwe foto van je ogen waarmee we kunnen zien of de correctie volgens plan verloopt. Tegen deze tijd is je zicht helemaal scherp.

Startpakket

Om een eerste maal te starten met Nachtlenzen werken we met een startpakket. Dit kost 120 euro en bevat:

 • Initiële oogonderzoek waaronder autorefractie, oogdrukmeting, subjectieve refractie, bio-onderzoek en topografie
 • Na ontvangst Nachtlenzen het aanleren van het in- en uitnemen en instructies over het onderhoud van de Nachtlenzen
 • 3 controles resp. na 1 nacht, 1 week en 3 weken
 • Vloeistoffen om de Nachtlenzen te onderhouden
 • Alle daglenzen die nodig zijn om een 100% zicht ten allen tijden te bekomen tijdens de opstartfase. Bijvoorbeeld u draagt een bril met een sterkte van -3.00. Na 1 nacht Nachtlenzen dragen heeft u mogelijk -2.00 waardoor uw bril te sterk is, maar uw zicht nog niet 100% is. Wij zorgen dan voor de lenzen die u een optimaal zicht geven tot u aan een sterkte van 0.00 komt en geen bril of lenzen meer nodig heeft.
 • Bevallen de Nachtlenzen u niet na de laatste controle, dan worden deze gratis omgeruild voor een ander paar!
 • Geen verplichting tot aankopen van de Nachtlenzen moest u willen stoppen met Nachtlenzen tijdens de opstartfase

Wenperiode

Meestal kan je na 1 week volledig scherp zien. In sommige gevallen kan het iets langer duren. Hoe lang jij nodig hebt, is afhankelijk van je sterkte en je ogen. In je startpakket zitten alle daglenzen inclusief die je nodig zou hebben om de periode te overbruggen. Zo is er geen periode van slecht zicht!

Jaarlijks vervangen

Nachtlenzen gaan één jaar mee. Deze moeten dus jaarlijks vervangen worden.

Interesse?

Maak een afspraak via mechelen@vingerhoets-optics.be of telefonisch op 015/21.60.47

Twijfel je nog een beetje? Kom vrijblijvend langs in ons Contact Lens Xpert Centre te Mechelen, mail of bel ons!

Wil je weten hoe je Nachtlenzen in en uitdoet? Je kan instructies vinden op deze pagina.