Myopie management

Wie zorgt er voor de ogen van je kinderen? Volgens het WHO wordt bijziendheid (myopie) binnenkort de nummer 1 oorzaak van blindheid. Bijziendheid komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Ook de mate van bijziendheid wordt steeds extremer. Op dit is al zeker 50% van de jongeren in Europa bijziend. In Azië is dat zelfs meer dan 80%. Onderzoekers spreken zelfs van een myopie-epidemie.

Wat is myopie

Wat is bijziendheid?

De wetenschappelijke term voor bijziendheid is ‘myopie’. Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat je oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór. Je hebt dan een correctie met een negatieve sterkte (min-sterkte) nodig om weer scherp te zien.

Bijziendheid simulator

Waar moet ik op letten?

Als je één of meer van deze signalen herkent bij je kind, is je kind mogelijk bijziend:

 • Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’.
 • Moeite op school door het niet goed kunnen lezen van het bord.
 • Dicht bij de televisie, computer of andere beeldschermen gaan zitten.
 • Een boek heel dichtbij houden bij het lezen.
 • Objecten in de verte niet goed kunnen zien.
 • Veel knipperen.
 • Veel in de ogen wrijven.
 • Ogen vaak dichtknijpen.

Dit zijn slechts indicaties. Het is belangrijk om de ogen van je kind regelmatig te laten controleren door een oogarts, óók als er geen indicaties voor bijziendheid zijn. Hierdoor kan er tijdig worden ingegrepen en kunnen vervelende oogproblemen in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen worden.

De risico’s

Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Echter, bijziendheid kan vooral bij jongeren sterk toenemen. De sterkste toename vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar. Deze groep loopt gevaar om hoog bijziend te worden. De problemen met hoge bijziendheid:

 • Grotere kans op cataract/staar: een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden.
 • Verhoogde kans op glaucoom: verhoogde oogdruk die de oogzenuw beschadigt. Bij aanhoudende verhoogde oogdruk sterven de oogzenuwvezels geleidelijk af, waardoor delen van het buitenste gezichtsveld verdwijnen. Kan tot slechtziendheid en zelfs blindheid leiden.
 • Grote kans op netvliesloslating: het netvlies raakt los, bijvoorbeeld door één of meerdere scheurtjes. Wordt een netvliesloslating niet behandeld, dan leidt dit tot slechtziendheid of blindheid. Een min-sterkte tussen de -5.00 en -7.00 geeft ruim twintig keer meer risico op netvliesloslating.

Belangrijke factoren

Vooral voor kinderen met een grote kans op het ontwikkelen van hoge bijziendheid is het van belang om de progressie tijdig zoveel mogelijk te managen. De exacte oorzaak van bijziendheid is nog steeds niet bekend, maar er zijn wel belangrijke factoren die een rol spelen, zoals:

Erfelijkheid
Als één of beide ouders bijziend zijn, is er een grotere kans op bijziendheid voor het kind. Let ook op of netvliesloslating voorkomt in de familie.

Etniciteit
Onder de Aziatische bevolking komt bijziendheid veel voor (tot wel 80%).

Leefpatroon
Kinderen die weinig buiten spelen en veel tijd doorbrengen op de smartphone of tablet (dichtbijwerk) ontwikkelen vaker bijziendheid. Dat is momenteel erg actueel, omdat kinderen tijdens de lockdown online les krijgen, nog meer achter schermpjes zitten en erg veel binnen zijn.

Oplossingen

Gelukkig kan je kind profiteren van een innovatieve technologie om zijn of haar leven gemakkelijker te maken en de progressie van zijn of haar myopie te vertragen: MiSight® 1 day contactlenzen van CooperVision en de MyoSmart glazen van Hoya.

MiSight® 1 day met ActiveControl® Technology corrigeert niet alleen bijziendheid, het zijn ook de eerste zachte contactlenzen waarvan bewezen is dat ze de progressie van myopie bij kinderen aanzienlijk verminderen.*† Wanneer je kind MiSight® 1 day contactlenzen draagt, kan hij/zij helder zien, zonder hindering van een bril, en blijven genieten van de activiteiten waar hij/zij van houdt. Contactlensfabrikant CooperVision Specialty EyeCare is de eerste in de Benelux met een CE-gecertificeerde daglens die een remmende werking heeft op de verergering van bijziendheid bij jongeren (myopie management).

Goedgekeurd door Europa voor Myopiecontrole / myopiacontrol. Bewezen veilig! Myopiecontrole wordt steeds aangepast in samenwerking met een oogarts!

Vingerhoets-Optics is een gecertificeerd en erkend Myopie Management Expert!

* Vergeleken met een monovisie-contactlens voor 1 dag over een periode van 3 jaar.
† Over een periode van 3 jaar verminderde MiSight® 1 day de myopieprogressie met gemiddeld 59% in vergelijking met een monovisie-contactlens.
‡ Zoals gemeld door ouders.