Hoya EyeGenius

Wat is het?

Dit innovatieve en bijzonder nauwkeurige meetsysteem maakt het voortaan mogelijk om een fixatie disparatie snel te meten en te corrigeren.

Het digitale tijdperk vergt veel van het binoculaire zicht en kan de ogen sterk belasten. Bij personen met heteroforie kan dit leiden tot een fixatie disparatie. Hoya EyeGenius werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland, met de bedoeling om de meting en correctie van een fixatie disparatie aanzienlijk te vereenvoudigen.

Het nieuwe meetsysteem berekent eenvoudig en nauwkeurig de ideale prismasterkte om een fixatie disparatie te corrigeren, en doet dat in minder dan tien minuten. Het binoculaire zicht gaat erop vooruit en de symptomen van overbelasting, zoals hoofdpijn, droge ogen en/of spanning in de nek worden drastisch verminderd.

Het resultaat van dit systeem kan zowel toegepast worden in unifocale als multifocale glazen.

Hoe werkt Hoya EyeGenius?

Hoya EyeGenius meet de fixatie disparatie in binoculaire omstandigheden en berekent op basis van deze resultaten de respectieve compensatieprisma’s in 0,01 pdpt. Met deze berekening van de optimale prismacorrectie in minder dan tien minuten is Hoya EyeGenius het snelste meetsysteem in zijn soort op de markt. Er worden geen prisma’s gebruikt tijdens de meting, wat het comfort verhoogt.

Geïntegreerde voorafgaande testen bevestigen de aanwezigheid van binoculair enkelvoudig zicht en astenopische klachten bij de patiënt. Onbetrouwbare meetwaarden worden automatisch uitgesloten.

Wat is fixatie disparatie?

Fixatie disparatie duidt op een verkeerde beeldpositionering binnen het centrale Panum-gebied bij een normale fusie en stereopsis. Een fixatie disparatie kan het binoculaire zicht verstoren en kan aanleiding geven tot astenopische klachten, zoals hoofdpijn, spanning in de nek, droge ogen en/of problemen bij het lezen.

Wat veroorzaakt een fixatie disparatie?

De digitale, multimediale wereld stelt heel wat nieuwe eisen aan onze ogen. Visuele activiteiten dicht bij de ogen op een smartphone of tablet, langdurige concentratie op een computerscherm, een slechte verlichting en uiteenlopende focuspunten kunnen de ogen sterk belasten.

Door deze overbelasting kan een bestaande heteroforie ook een fixatie disparatie veroorzaken. Onderzoek van de University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland heeft aangetoond dat vaak kleine prismawaarden al volstaan om de astenopische klachten succesvol te verminderen. Een correctie met compensatieprisma’s brengt de fixatie disparatie terug tot bij de centrale beeldpositionering en verbetert de visuele functies.

Andere oogzorg artikelen

 

 

Logo van de Hoya EyeGenius
EyeGenius onderzoek